Desembocadura del riu Llastres

La desembocadura del riu Llastres és una zona humida mediterrània, catalogada per la Generalitat de Catalunya i situada dins de l’espai de la Xarxa Natura 2000 “Litoral meridional tarragoní’. Pel que fa a la fauna, destaca pel fet d’allotjar una població de fartet (un peix en perill d’extinció) i per ser una zona de refugi i de pas per a diferents ocells migradors. Des de la passarel·la de fusta que la creua i que comunica la població de l’Hospitalet de l’Infant amb la de Miami-Platja, s’hi poden observar, entre altres plantes, el canyissar, el tamarius i el jonc.

Més espais naturals

Les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs són un conjunt de serres de la Serralada Prelitoral Catalana. El seu nom es refereix al fet que la majoria de les muntanyes del conjunt estan situades dins dels límits dels termes municipals de Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Són unes muntanyes seques, esquerpes i gairebé despoblades que destaquen especialment pels processos erosius sobre la roca calcària.

Aquestes serralades es van formar en un mar poc profund i càlid al Juràssic (fa més de 200 milions d’anys). Això fa que hi trobem fòssils dels mol·luscs i crustacis que hi habitaven com ammonits i belemnites entre d’altres. Les roques són calcàries i dolomies que es dissolen amb l’aigua de la pluja formant relleus càrstics, on hi trobem avencs, coves, balmes, roques foradades, tormos i solsdides. L’estratificació d’aquestes muntanyes i la intercalació de nivells més argilosos afavoreix la presencia de surgències d’aigua (fonts i aiguamolls), basses naturals (cocons), moles, graus, lliseres, planelles i portelles.  

Un bon exemple d’art natural n’és la mola de Genessies que, amb la seva forma esdevé un punt de referència en el paisatge. També destaquen el serrat dels Avencs-molló Puntaire, que es mostra com una autèntica serra per les nombroses dents que donen forma a aquest conjunt, i els graus de Castelló i de Vandellòs, que mostren uns espadats considerables.

Gràcies a la seva proximitat al mar Mediterrani i amb alçades de fins a 727 metres (Molló Puntaire), és un territori amb una varietat d’ecosistemes i de paisatges sorprenents. A més, aquest és un espai natural protegit que ens permet gaudir de les valls i de muntanyes escarpades, ideals per practicar l’escalada. 

En el paisatge pren protagonisme el conjunt de marges de pedra seca, la majoria abandonats avui en dia, testimoni de la intensa activitat agrària en el passat. Vinculats a l’activitat agrícola també hi trobem camins de bast, molt d’ells empedrats, que s’utilitzaven per a la comunicació entre els pobles o per accedir als diversos conreus. De valor històric  són els diversos pobles abandonats (Castelló, Masdevalentí, Fatxes i Gavadà), avui dia pràcticament en estat de ruïna, que testimonien la tipologia d’assentament pròpia d’aquest territori des de l’edat mitjana fins la dècada de 1960.

La mola de Genessies i els graus de Vandellòs representen valors identitaris a nivell local, mentre que el conjunt muntanyós vist des del Camp de Tarragona, representa una part de l’escenari de fons, amb el qual els habitants de la Costa Daurada s’hi senten altament identificats.

Endinsar-se a les Muntanyes de Tivissa Vandellòs no només es fer-ho en uns paisatges típicament mediterranis, sinó també en una gran balconada sobre el mar des d’on s’hi observen unes de les millors vistes panoràmiques de la Costa Daurada.

 

Scroll to Top
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux