Espai Natural Protegit de la Rojala – Platja del Torn

L’Espai Natural d’Interès Protegit de la Rojala-Platja del Torn manté una de les platges i trams de costa amb més interès paisatgístic de la Costa Daurada. Hi trobareu nombroses cales, penya-segats, platges i roques aïllades que no són més que un regal per aquells qui els agrada caminar vora el mar.

La platja del Torn, inclosa dins aquest espai natural, és meca dels practicants del nudisme a Catalunya, i a l’illot del Torn hi romanen les restes d’un antiga fortificació.

A la platja, hi apareixen restes de comunitats psammòfiles. Als sistemes dunars, dels pocs que es conserven a la Costa Daurada, s’hi poden trobar espècies de gran interès, com el lliri de mar. Als penyals, hi destaca el fonoll marí i les pinedes de pi blanc.

Entre la fauna vertebrada que hi habita són remarcables el falciot pàl·lid, que nidifica als roquissars, i fins i tot es pot observa el vol de l’àliga cuabarrada.

Més espais naturals

Les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs són un conjunt de serres de la Serralada Prelitoral Catalana. El seu nom es refereix al fet que la majoria de les muntanyes del conjunt estan situades dins dels límits dels termes municipals de Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Són unes muntanyes seques, esquerpes i gairebé despoblades que destaquen especialment pels processos erosius sobre la roca calcària.

Aquestes serralades es van formar en un mar poc profund i càlid al Juràssic (fa més de 200 milions d’anys). Això fa que hi trobem fòssils dels mol·luscs i crustacis que hi habitaven com ammonits i belemnites entre d’altres. Les roques són calcàries i dolomies que es dissolen amb l’aigua de la pluja formant relleus càrstics, on hi trobem avencs, coves, balmes, roques foradades, tormos i solsdides. L’estratificació d’aquestes muntanyes i la intercalació de nivells més argilosos afavoreix la presencia de surgències d’aigua (fonts i aiguamolls), basses naturals (cocons), moles, graus, lliseres, planelles i portelles.  

Un bon exemple d’art natural n’és la mola de Genessies que, amb la seva forma esdevé un punt de referència en el paisatge. També destaquen el serrat dels Avencs-molló Puntaire, que es mostra com una autèntica serra per les nombroses dents que donen forma a aquest conjunt, i els graus de Castelló i de Vandellòs, que mostren uns espadats considerables.

Gràcies a la seva proximitat al mar Mediterrani i amb alçades de fins a 727 metres (Molló Puntaire), és un territori amb una varietat d’ecosistemes i de paisatges sorprenents. A més, aquest és un espai natural protegit que ens permet gaudir de les valls i de muntanyes escarpades, ideals per practicar l’escalada. 

En el paisatge pren protagonisme el conjunt de marges de pedra seca, la majoria abandonats avui en dia, testimoni de la intensa activitat agrària en el passat. Vinculats a l’activitat agrícola també hi trobem camins de bast, molt d’ells empedrats, que s’utilitzaven per a la comunicació entre els pobles o per accedir als diversos conreus. De valor històric  són els diversos pobles abandonats (Castelló, Masdevalentí, Fatxes i Gavadà), avui dia pràcticament en estat de ruïna, que testimonien la tipologia d’assentament pròpia d’aquest territori des de l’edat mitjana fins la dècada de 1960.

La mola de Genessies i els graus de Vandellòs representen valors identitaris a nivell local, mentre que el conjunt muntanyós vist des del Camp de Tarragona, representa una part de l’escenari de fons, amb el qual els habitants de la Costa Daurada s’hi senten altament identificats.

Endinsar-se a les Muntanyes de Tivissa Vandellòs no només es fer-ho en uns paisatges típicament mediterranis, sinó també en una gran balconada sobre el mar des d’on s’hi observen unes de les millors vistes panoràmiques de la Costa Daurada.

 

Scroll to Top
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux