Pobles amb encant

Entre el mar i la muntanya, entre la ruralitat i la Mediterrània

El terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un dels més extensos del sud de Catalunya. És per això que hi trobem nombrosos nuclis de població, a la muntanya i a la vora del mar.

A la zona muntanyosa, coneguda com les Muntanyes de Tivissa – Vandellòs, els assentaments poblen la vall del riu Llastres, són: Vandellòs, Masboquera, Masriudoms, Remullà i altres nuclis, avui abandonats, com: Castelló, Madevalentí, Fatxes i Gavadà. Tots ells tenen el seu origen a l’època Baix Medieval i, especialment els que encara avui són poblats, mantenen la seva fisonomia medieval i l’essència rural de pobles de muntanya.

La zona litoral ha estat tradicionalment poc poblada, a diferència d’avui, que és on s’hi concentra bona part de la població. Fins ben bé finals del segle XIX, i des de l’edat mitjana, només hi existia el llogaret de l’Hospitalet de l’Infant. El formaven una pila de cases aixoplugades al voltant de l’hospital. Era un terra de pas, perillosa, temuda pels viatges, ja que era botí de pirates i bandolers.

Scroll to Top
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux