L’Almadrava

A 12 km al sud de l’Hospitalet de l’Infant, passat el coll de Balaguer, es troba el nucli de l’Almadrava. Les casetes blanques i la seva disposició recorden un poble de pescadors del litoral llevantí. Aquest fet no és sorprenent ja que alguns dels primers pobladors procedien d’aquesta part de la península. 

Comparteix el nom amb la seva platja, tranquil·la, d’aigües transparents i de sorra fina, que té una extensió de 1.600 metres i està situada al costat del passeig marítim. Es tracta d’un topònim  que està estretament lligat a la tonyina. En la migració de la tonyina neix l’estret vincle d’aquest peix amb el municipi i, en concret, amb el nucli de l’Almadrava. Antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada almadrava, que consistia a encerclar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no gaire profunditat, una característica de les costes de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

Durant centenars d’anys, aquesta peculiaritat va atreure pescadors de tot l’arc mediterrani. La presència d’aquests pescadors, en gran mesura provinents de d’Altea i Benidorm (Marina Baixa); i de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), va deixar una gran tradició gastronòmica i una empremta identitària molt important. 

Més pobles

Scroll to Top
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux